MENIU

Artiole din ziarul local

Primaria Comunei Dudestii Vechi
 1. NR 8 09

  Clădirea Primăriei trece printr-un proces de modernizare treptată, menit să îmbunătă- țească nu doar condițiile pentru angajați cât mai ales pentru relațiile cu publicul.

  Primele spații vizate sunt tocmai acelea unde vin cetățenii, urmând ca pentru birourile angajaților să se facă doar igienizare și doar în viitor modernizări mai ample.

   Astfel, sunt în lucru modernizarea holului, a sălii de consiliu și a biroului unic, iar zilele acestea au fost montate uși noi pentru intrarea în instituție, În perioada minivacanței de 1 iunie se va lucra intensiv în zona holului.

  SE ÎNFIINȚEAZĂ GHIȘEUL UNIC LA PRIMĂRIA DUDEȘTII VECHI

  Dar poate că, pentru cetă- țeni, cea mai importantă schimbare implementată este ghișeul unic, ce ar trebui să se deschidă ofcial la începutul lunii iulie, la 1 an de la preluarea mandatului. Acesta va funcționa în prima cameră din Primărie, la intrare, pe stânga.

  Practic, toate problemele cetățenilor vor f rezolvate aici și nu va mai f nevoie ca aceștia să umble din birou în birou pentru a depune o cerere sau a obține o adeverință. Astfel va f mult ușurată interacțiunea dintre cetățeni și Primărie. Pe lângă rezolvarea cererilor, adeverințelor etc. la biroul unic se vor desfășura și activitățile de casierie și registratură

 2. Primăria a fost înștiințată ofcial cu privire la fnalizarea lucrărilor de construcție a sondei de explorare amplasate pe raza comunei, a cărei benefciar este compania petrolieră NIS Petrol.

   

  Potrivit autorizațiilor de construcție, proiectul este încheiat, iar de aici mai departe rămâne ca investitorul și Statul Român să se pronunț cu privire la o posibilă exploatare, dacă într-adevăr există resurse disponibile

 3. NR 8 05

  Colectarea selectivă a început să dea roade la Dudeștii Vechi. Angajații frmelor din subordinea Consiliului Local au lucrat la foc continuu pentru a asigura selectarea și împachetarea PET-urilor strânse în comună, după ce Primăria a semnat un contract cu frme specializate în preluarea și reciclarea acestor deșeuri.

   La centrul de colectare amenajat în curtea fostului MAT s-au strâns, în câteva săptămâni, tone de PET-uri, până când, au început să vină primele camioane să le preia. Muncitorii au umplut sacii și i-au urcat în camioane iar în scurt timp curtea a început să se golească.

  De pe străzile comunei s-au strâns cantități tot mai mari, pe măsură ce locuitorii au început să participe activ la acest program.

  Deșeurile colectate sunt transportate la un centru din Sânnicolau Mare, unde sunt presate și tocate, iar materialul rezultat este trimis tocmai în China, pentru a f topit și refolosit.

  În schimb, Primăria încasează un preț negociat pentru fecare tonă, bani care acoperă parțial serviciile de colectare și depozitare a deșeurilor de la populație.

 4. NR 8 06

  Este comuna Dudeștii Vechi una atractivă pentru investitori? La această întrebare va trebui să răspundă Consiliul Local în ședința din data de 30 mai 2017 când pe masa aleșilor se vor afla 6 proiecte de hotărâri privind trecerea unor terenuri din domeniul statului în cel al Primăriei.

   

  Răspunsul este însă pe buzele tuturor și l-a exprimat pe scurt primarul Bono Cucalan: „în ultimii 25 de ani comuna Dudeștii Vechi a fost ocolită de investitori pentru că nu au găsit aici un climat favorabil. Poten- țial există, dar este nevoie de o viziune clară și o abordare prietenoasă”.

  DEBLOCAREA IMOBILIARĂ

  Nici dacă ar dori să aducă investitori, Primăria nu ar avea ce să le ofere. Nu există un parc industrial iar terenurile publice nici măcar nu au fost intabulate pe comuna Dudeștii Vechi. Abia în acest an s-a făcut o inventariere riguroasă a tuturor terenurilor existente și s-a demarat trecerea în domeniul comunei a terenurilor unde proprietar este Statul Român. Primele 6 terenuri vor f aprobate luna aceasta, dar vor urma multe altele.

  VINDERE, ÎNCHIRIERE SAU CONCESIONARE?

  Scopul acestor intabulări este să fe „puse la treabă” terenurile Primăriei pentru a stimula activitatea economică. Edilii au identifcat trei variante, toate fezabile în acest moment: vânzarea, închirierea sau concesionarea terenurilor către agen- ții economici. „Eu sunt pentru oricare dintre cele trei variante. Dacă este vânzare, trebuie făcută la prețul corect, care este atât în avantajul primăriei, pentru că încasează bani la bugetul local, cât și al investitorului, care plă- tește o sumă corectă, nu exagerată, putând astfel să își facă planul de business bazându-se pe proprietatea cumpărată, cu ținta crearea de locuri de muncă. Dacă vorbim despre închiriere, atunci aceasta să se facă la prețul pieței, nu la prețuri derizorii. Dacă este concesionare pe o perioadă lungă de timp, având în vedere că prețul plătit pe concesiune este ma mic decât în cazul opțiunilor precedente, atunci o facem doar cu asumarea prin contract a investitorului a unor investiții precum și crearea de locuri de muncă”, a declarat primarul Bono Cucalan.

  Noua abordare i-a luat prin surprindere pe unii agenți economici din comună care s-au obișnuit să își desfășoare tot felul de activități pe terenurile (neintabulate) ale Primăriei fără să plătească ceva către bugetul local.

  Primăria speră că prin aceste măsuri să vină cu o ofertă atractivă pentru frme ce ar putea alege comuna noastră pentru construcția de fabrici de produse cu specifc local (cum ar f cele de procesare primară a produselor agricole) sau alte tipuri de investiții. „Suntem interesați ca agenții economici să fe înregistrați cu frma în Dudeștii Vechi, să angajeze forță de muncă din localitate, pentru că atunci și procentual se întorc mai multe sume de bani la bugetul local, din taxele și impozitele plătite de aceștia”, a explicat primarul.

  SPRIJIN PENTRU FIRMELE LOCALE

  Pe de altă parte, unii investitori au avut surpriza ca Primăria să le vină în întâmpinarea unor probleme care trenau de ani de zile. Luna trecută s-a lucrat la aducțiunea apei pe una din platformele agricole, după ce frmele care funcționează acolo s-au plâns că nu au apă. Alte astfel de lucrări se vor desfășura pe parcursul anului.

  „Abordarea noastră este să susținem investitorii cu tot ceea ce ține de domeniul public. Vrem să aducem frme, să le cre- ăm condiții să își desfășoare activitatea la Dudeștii Vechi. Dacă o frmă construiește o hală sau o fabrică, este obligația noastră să asigurăm măcar utilitățile”, spune primarul.

  BANII COMUNEI SĂ RĂMÂNĂ ÎN COMUNĂ

  Când s-a pus problema achiziționării de servicii pentru mici lucrări, Primăria a apelat cât mai mult la furnizori locali. Problema este că mulți meseriași sau mici întreprinzători nu au frme și de aceea nu pot face contracte cu instituțiile. „Noi îi încurajăm pe toți să facă acest pas către înfințarea unei frme. Îi susținem și ne dorim să îi vedem participând la licitațiile organizate de noi sau la achizi- țiile directe. Preferăm ca banii comunei să rămână în comună”.

  De altfel, edilul crede că viitorul economic al Dudeștilor Vechi constă în dezvoltarea micilor afaceri care oferă servicii și bunuri specializate, la care se adaugă aducerea câtorva fabrici care să asigure nu doar locuri de muncă ci și venituri mai mari la bugetul local.

 5. NR 8 04

  S-au încheiat lucrările de refacere a Podului Nivlin. În data de 15 mai 2017 a fost turnat betonul peste structura nouă de susținere, la care s-a lucrat săptămânile anterioare.

  Odată fnalizată această etapă, mai este nevoie de circa o lună pentru ca betonul să se usuce, după care se va putea da drumul circulației pe pod. Astfel este posibil ca în prima jumătate a lunii iunie, podul să poată f folosit din nou de agricultorii care au pământuri în zonă.

   

  Tot în acest an, drumul care face legătura între șoseaua spre Sânnicolau și pod va f refă- cut cu piatra scoasă de pe străzile unde se va face asfaltarea.

© 2016 Primăria Dudeștii Vechi. DPL