MENIU

Artiole din ziarul local

Primaria Comunei Dudestii Vechi
 1. La Cheglevici a demarat cea mai amplă lucrare de infrastructură desfășurată vreodată în acest sat. A început introducerea rețelei de canalizare, în cadrul proiectului integrat pe măsura 3.2.2., despre care Monitorul a relatat pe larg în ultimele luni. Firma constructoare a mutat aici echipele de muncitori, care au terminat mare parte din introducerea canalizării la Beba Veche, comuna parteneră în acest proiect.

  S-a lucrat intens la realizarea stației de tratare a apei uzate, amplasată la ieșirea din Cheglevici spre Beba Veche, pe islazul din partea dreaptă. S-a săpat groapa unde vor fi rezervorul și uzina de apă, s-a turnat planșeul și s-au comandat deja instalațiile de tratare a apelor uzate.

  Două echipe lucrează în paralel pe străzi la introducerea coloanei principale de canalizare. Modul de lucru este de la punctul cel mai de jos al rețelei (la circa 5 metri adâncime, aflat pe drumul spre Beba Veche, pe stânga, la primul colț după biserica catolică), spre capetele satului. Se construiesc, de ase- menea, stațiile de pompare sub presiune. Se va lucra atât cât va permite vremea dar cu siguranță se va încheia șantierul la primăvară.

  TROTUARE LA CHEGLEVICIDupă ce se vor încheia săpăturile și se vor închide șantierele din sat, va începe amenajarea primelor trotuare noi, începând mai întâi cu zona centrală și continuând, de la an la an, pe restul străzilor din sat

 2. NR 12 10

  Și la Cheglevici s-a lucrat din plin la școală înainte de începerea cursurilor. S-a defrișat zona din împrejurimea școlii și s-a pregătit construcția unui gard împrejmuitor de beton. În curând se va schimba și poarta, pentru că în condițiile de acum oricine poate intra sau ieși din incinta școlii.

  De asemenea, mai trebuie lucrat la instalația de încălzire care funcționează destul de bine dar mai trebuie reglată pentru a ajunge la parametri optimi. Este necesară, de asemenea, montarea unui buffer de apă caldă și separarea circuitelor, lucrare ce se va face în această toamnă.

  Începutul de an școlar a fost unul emoționant pentru copiii din localitate, adunați la căminul cultural. Lor le-a fost adresat îndemnul, din partea părinților, dascălilor și autorităților locale, de a se strădui să obțină rezultate excelente la învățătură. Mult succes!

 3. NR 12 07

  Au început lucrările de reamenajare la clădirea denumită popular „Șoimoș”. Aici va fi amenajat, din fonduri europene, prin proiectul integrat pe măsu- ra 3.2.2., un centru after-school pentru elevi.

  Firma constructoare a adus echipe care au început să lucreze aici, să demoleze ceea ce era compromis (s-au găsit modificări structurale cauzate de anii de abandon dar și unele ziduri lipsă, demolate în timp) și să se apuce de construcția clădirii după noile coordonate. Se estimează că se va lucra în ritm rapid și la primăvară se vor putea vedea primele rezultate. De asemenea, mai trebuie să spunem că și la căminul cultural, unde s-a mai întârziat pentru a permite desfășurarea unor evenimente, lucrările vor începe în curând.

 4. Trezoreria Statului a înștiințat Primăria Dudeștii Vechi că a fost aprobată cererea pentru deschiderea unei linii de credit în valoare de 4,5 milioane lei (aproape 1 milion de euro). Prin urmare, Trezoreria Statului a virat suma în contul deschis în acest scop. Acești bani vor fi folosiți pentru plata lucrărilor neeligibile în proiectul integrat pe măsura 3.2.2. și a suplimentărilor necesare. În funcție de acceptul AFIR, se va stabili în ce limite se pot încadra investițiile.

  Principalul obiectiv este realizarea de intrări, accese, parcări, ce nu au fost prevăzute în proiectul inițial realizat de fosta administrație. Sunt vizate parcări în centrul comunei la poliție, cămin cultural, primărie, școală, care de asemenea n-au fost prevăzute în proiect. Rezultatul final nu este doar o simplă asfaltare ci o reconfigurare a centrului, o refuncționalizare a spațiului și remodelare pentru ca tot centrul să fie coerent.

  Tot din creditul obținut se vor suplimenta lucrările de la Cheglevici, pentru a realiza branșamente la apă și la canalizare. Banii necheltuiți vor fi returnați.

 5. NR 12 03

  Primăria Dudeștii Vechi a demarat un amplu proces de identificare și inventariere a tuturor proprietăților imobiliare de pe teritoriul comunei, atât cele publice cât și cele private.

  Măsura este necesară pentru că, la 27 de ani de la Revoluție, situația multor terenuri sau clădiri nu a fost clarificată, iar în tot acest timp s-au acumulat pro- bleme care nici până astăzi nu au fost rezolvate. Demersul este unul foarte complicat, dar absolut necesar, iar la finalul lui va exista o evidență clară a fiecărei palme de pământ aflate pe teritoriul administrativ al comunei, dar și a tuturor clădirilor, de orice tip, existente. Ceea ce, nu este deloc cazul în acest moment.

  „Primele măsuri le-am luat anul trecut, dar acum ne-am apucat foarte serios, am obținut toate datele de la Cadastru și am adus un specialist care le compară cu tot ce avem în bazele de date ale Primăriei” a declarat primarul Bono Cucalan.

  TREI SATE, PE RÂND Prima zonă vizată de inventariere este Colonia Bulgară, pentru că aici lucrurile ar trebui să fie mai simple, deși s-a dovedit că și aici sunt multe probleme. Un prim raport, cu privire la proprietățile publice de pe teritoriul acestui sat, a fost deja emis în această lună. Pentru restul imobilelor, proprietate privată, este în curs de finalizare un raport final. După ce se încheie inventarierea aici se va trece mai departe la Cheglevici, iar în cursul anului viitor se va lucra din plin pentru Dudeștii Vechi.

  „Există numeroase terenuri și clădiri nerevendicate sau abandonate. Multe sunt deja în proprietatea comunei dar nu apar în evidențele noastre și nu le putem folosi. Altele apar ca proprietate a statului român iar pentru altele, trebuie făcute procedurile de intabulare pe comună. Pentru că situația lor juridică nu este clarificată, ele nu pot fi valorificate sau sunt folosi- te abuziv” a mai spus primarul.

  PROPRIETĂȚI ABANDONATE Marea problemă este că multe proprietăți au fost între timp abandonate. Vorbim de zeci de terenuri și case abandonate de mai bine de 10 ani, care se degradează și pentru care nimeni nu plătește impozite. „Trebuia să spunem odată stop. Vrem să facem ceva cu ele, să nu mai stea așa. Dreptul de proprietate nu este obligatoriu, vine și cu obligații pentru proprietar. Unde găsim situații de abandon, vom apela la instanță pentru a le aduce în posesia comunei și a le reda circuitului economic. Sunt o povară pentru comună și o frână pentru dezvoltarea ei economică. Vom aborda toate variantele, de la vânzare la concesiune sau închiriere, pentru a aduce bani la bugetul local. Se deschid astfel și oportunități pentru cei care doresc să cumpere sau să închirieze” a mai explicat primarul.

  În ceea ce privește proprietățile private aflate în evidențe se va face o verificare completă a situației existente pentru că, pe alocuri există discordanțe între ceea ce apare în cartea funciară și ce s-a declarat efectiv la Primărie. „Sunt proprietari care, pentru a nu plăti impozite, au declarat mai puțin, și la clădiri și la terenuri. Noi verificăm și dacă găsim diferențe, rectificăm baza de impozitare și înștiințăm proprietarul să plătească suma corectă, inclusiv ceea ce s-ar fi cuvenit pe ultimii cinci ani. Numai așa putem să instaurăm condiții egale pentru toți contribuabilii. Marea majoritate își plătesc corect dările și nu e corect față de ei. Ca lucrurile să meargă bine, toată lumea trebuie să fie corectă” a conchis edilul.

© 2016 Primăria Dudeștii Vechi. DPL