MENIU

  • Planul de apărare împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcții hidrotehnice și poluării accidentale, al comunei Dudeștii Vechi

  • Pompierii din Sânnicolau Mare au intervenit de trei ori în numai câteva zile, pe raza comunei Dudeștii Vechi, pentru stingerea unor incendii de vegetație provocate de proprietarii de terenuri care, sperând să facă economie

  • BULETIN DE AVERTIZARE

    Conditiile climatice din ultimele zile au favorizat aparitia si dezvoltarea daunatorului/bolii:
    Daunatori +mana la culturile de ceapa

     

    Folositi produsele :FASTAC 10 EC-0,02%+RIDOMIL GOLD MZ 68 WG-0,25% sau alte produse similare omologate
    Perioada optima de tratament : Cand plantele au 2-3 frunze se fac doua tratamente la interval de 10-14 zile
    Se recomanda: Strangerea tuturor resturilor vegetale dupa recoltare si distrugerea lor.
    Controlul culturii pe toata perioada de vegetatie iar plantele atacate trebuie distruse.

    •  A se citi cu atentie eticheta produselor ce urmeaza a fi utilizate
    •  Ase respecta cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar ,pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor

    Se vor respecta prevederile legale ale Ord.nr.45/1991 al MAA 1786/TB/1991 al Ministerului Transporturilor 68/05.02.1992,al Ministerului Mediului 15.b/3404/1991 al departamentului pentru administratie locala si 127/1991 al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania privind unele masuri pentru protectia familiilor de albine împotriva intoxicatiilor cu pesticide mai ales in perioada de inflorire.

    1. Sa utilizeze numai produse de protectie a plantelor omologate de Comisia Nationala de Omologare a Produselor de Protectie a Plantelor,care se regasesc in baza de date PEST-EXPERT. (www.madr.ro)
    2. Sa utilizeze produsele de protectie a plantelor doar in scopul pentru care acestea au fost omologate si numai in conformitate cu instructiunile de utilizare .
    3. Produsele de protectie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) si toxice (T) vor fi utilizate numai de persoanele juridice care detin autorizatie pentru utilizarea acestor produse,emisa de unitatea fitosanitara in raza teritoriala in care isi desfasoara activitatea.
    4. Sa nu aplice tratamente cu produse de protectie a plantelor in zonele de protectie a resurselor de apa ,in zonele de protectie sanitara si ecoJogica,precum si in alte zone protejate stabilite in conditiile legii.
    5. Sa pastreze o perioada de cel putin 3 ani documentele de evidenta contabila a produselor de protectie a plantelor depozitate si utilizate in exploatatie ,precum si Registrul de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor (conform modelului din imaginile de mai jos):

     

    (Conform Reg.CE nr.1107/2009,art.67,(1))
    Producatorul agricol numeroteaza paginile registrului .Pe spatele registrului (pe ultima pagina )se mentioneaza cate pagini contine registrul, purtand semnatura (si ştampila, dupa caz) fermierul sau administratorului societatii.
    A se respecta timpul de pauza recomandat pentru fiecare produs de protectia plantelor aplicat
    COORDONATOR
    log.Doina Muntean
    lng. Hidisan Anca

    2017 04 24 Buletin avertizare pg01

    2017 04 24 Buletin avertizare pg02

  • Material informativ cu privire la pesta porcină africană destinat crescătorilor de porcine din exploataţiile non-profesionale în vederea introducerii de măsuri de biosecuritate pentru animalele pe care le deţin

      

    Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

    Pentru a vă proteja porcii de această boală, vă recomandăm să respectaţi următoarele sfaturi:

    a. nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;

    b. creşteţi porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

    c. nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

    d. nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

    e. nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

    f. nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

    Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?

    Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

    • moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;

    • temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi stare febrilă;

    • roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;

    • lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;

    • vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

    Ce fac în cazul în care suspectez că un porc este bolnav de pestă porcină africană?

    • anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timis la numărul de telefon 0256 204 911.

    Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

    Ce vor face serviciile veterinare în cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană?

    • toţi porcii vor fi ucişi, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite;

    De reţinut: Este mai bine să raportaţi orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât să nu raportaţi deloc!

    2017 08 04 Poster campanie informare PPAfricana

    2017 08 04 poster interzicere produse

  • RECOMANDARILE DSPJ TIMIS PENTRU PERIOADELE CU TEMPERATURI RIDICATE SI DISCONFORT TERMIC

     

    • Evitati expunerea la soare in intervalul orar 11-18

    • Purtati imbracaminte lejera, din tesaturi cit mai subtiri, in culori deschise si incercati sa acoperiti intreg corpul pentru a proteja pielea de arsurile solare.

    • Purtati accesorii necesare in aceasta perioada, respectiv ochelari de soare, palarii, esarfe

    • Evitati sa circulati pe distante lungi si expuse complet soarelui.

    • Beti zilnic intre 2- 2,5 litri de apa, de preferinta apa plata, fara a astepta sa apara senzatia de sete.

    • Consumati cit mai multe fructe si legume in stare cruda (salate), iaurt si lapte batut, in general optati pentru o alimentatie usoara si daca este posibil evitati alimentele prajite.

    • Reduceti consumul de cafea, evitati bauturile carbogazoase si alcoolul

    •Optati pentru dusuri cu apa calda (nu fierbinte, nu rece) si mentineti o riguroasa igiena personala.

    • Evitati efortul fizic pe parcursul zilei, mai ales cînd temperaturile depasesc gradul de confort pentru organism

    • Evitati consumul crescut de zahar • Persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa ramina acasa pe timpul zilei si sa consulte medicul de familie, respectiv cel curant, pentru adaptarea schemei de tratament, daca conditiile cer acest lucru.

    • Supravegheati cu mare atentie copiii. Nu-i lasati sa se joace in plin soare, la ore cu temperaturi ridicate sau in zone aglomerate. De asemenea, hidratati-i cu atentie.

    • Aerisiti locuintele/incaperile dimineata si seara dupa care inchideti ferestrele si folositi draperii sau jaluzele in culori deschise.

    • Folositi lumina artificiala cit mai putin si numai acolo unde este necesar.

    • Adaptati aparatele de aer conditionat la o temperatura cu 5 grade mai mica decit temperatura ambientului.

    • Pastrati contact permanent cu persoanele pe care le stiti a fi bolnave, singure sau cu probleme mari de adaptabilitate termica.

    • Verificati zilnic prospetimea alimentelor gatite si pastrate la rece.

    • Verificati prospetimea alimentelor cumparate.

    • Evitati consumul de dulciuri cu cr&ne si alimente cu sosuri si maioneza.

    • Inchideti orice aparat electro — casnic de care nu aveti nevoie.

    • In cazul unui disconfort fizic prelungit (stare febrila, dureri persistente etc) luati legatura cu medicul de familie. 

    Recomandările sînt adresate intregii populatii insă sînt vizate mai ales persoanele vîrstnice, bolnave cronic si copiii.

    Corpul medical atrage atentia asupra faptului ca in timpul verii, respectiv perioadele cu temperaturi ridicate termic ( peste 33 de grade C) se produce o creştere corespunzatoare a transpiratiei, care, de regulă, are rol de regulator termic şi care împiedică supraîncălzirea corpului. Odata cu apa, organismul mai pierde si saruri minerale si vitamine si este, astfel, expus mai usor la consecinte negative.Principalele simptome in astfel de situatii ar fi: oboseala fizica si psihica, stare de disconfort, iritabilitate, greaţă, vărsături, cefalee (dureri de cap) ameţeli, leşin, dureri musculare, insomnie.

     

    2017 08 04 canicula 2017

© 2016 Primăria Dudeștii Vechi. DPL