NOUTĂȚI

cat anunturi

2016-11-17 INFORMARE - Referitor la autorizarea construcției sondei

Asa cum am promis, inca din perioada campaniei electorale, de fiecare data cand se va intampla ceva de interes pentru comuna noastra, va voi instiinta, fie prin intermediul ziarului local, fie printr-o scrisoare, iar atunci cand va fi cazul, vom organiza intalniri cu cetatenii.

Referitor la autorizarea constructiei sondei, vreau sa va informez ca Primariei Dudestii Vechi i-a fost solicitata eliberarea autorizatiei de construire pentru o sonda de explorare, si, subliniez acest lucru, de explorare si nu de exploatare, pentru compania Nis Petrol SRL. Avand in vedere ca dosarul administrativ a fost complet, respectand cerintele legale in vigoare, autoritatea locala a emis autorizatia de construire in conditiile legii.

Trebuie sa precizez ca societatea care este titularul investitiei si se ocupa de constructia sondei a obtinut deja, din partea vechii administratii, certificatul de urbanism. Mai mult, a obtinut toate avizele necesare amplasarii sondei la circa 1,2 km de comuna si a parcurs procedura legala privind obtinerea acordului de la Agentia de Protectie a Mediului Timis. Sonda de explorare va fi construita pe un teren privat, asupra caruia compania Nis Petrol SRL detine un drept legal de folosinta.

ln urma cu cateva saptamani, in procedura de autorizare a construirii sondei de explorare la Dudestii Vechi, am decis sa trimitem o adresa catre Agentia de Protectie a Mediului prin care am solicitat realizarea unui studiu de impact, considerand ca acesta este imperios necesar pentru a ne asigura ca mediul nu este afectat negativ de acest proiect. Inspectorii de mediu ne-au raspuns ca titularul proiectului are toate avizele necesare si se asigura toate masurile de protectie a mediului, incadrandu-se cu lucrarile în normele europene de protectia mediului. Mai mult, proiectul supus avizarii este asemanator altor 17 asemenea sonde de explorare in tara, niciuna dintre ele nefiind supuse studiului de impact asupra mediului. De asemenea, firmele de avocatura pe care le-am consultat ne-au precizat ca un proces împotriva companiei, în conditiile în care aceasta detine toate avizele sî documentatîa necesara, ar fi sortit esecului.

ln acelasi timp, deschiderea unui proces împotriva companre1 constructoare, în conditiile în care are toate avizele necesare, nu ar fi decat o pierdere de bani din bugetul primariei si asa saracit de fosta administratie. Cu alte cuvinte, în loc sa alocam bani pentru proiecte realmente utile comunitatii, cum ar fi asfaltarea sau canalizarea, banii s-ar duce pe plata unor avocati, care ne-au explicat deja ca nu au cum sa castige un eventual proces.

Am reusit însa sa conditionam acordarea autorizatiei de constructie pentru sonda de explorare, de reducerea, pe cat posibil, a deplasarilor efectuate cu diverse utilaje prin centrul comunei. Astfel, am cerut firmei sa realizeze, pe cheltuiala sa, reabilitarea drumurilor de exploatare pe care le utilizeaza, prin pietruirea acestora. Este vorba de drumul de exploatare dinspre drumul Chegleviciului, pe la marginea comunei, pana la drumul vechi spre Valcani. Accesul utilajelor spre amplasamentul sondei de explorare se va face doar pe acest drum.

Vreau sa va asigur ca in continuare vom monitoriza, cu mare atentie, întreg procesul de construire a sondei de explorare, dar si activitatile care se vor desfasura in acel perimetru. ln acelasi timp, vom solicita autoritatilor de mediu si inspectia apelor sa verifice la intervale regulate daca se respecta indicatiile cuprinse in avizele obtinute. ln acelasi timp, la cea mai mica abatere de la normative, vom sesiza de indata autoritatile competente, cum ar fi Prefectura, Consiliul Judetean, Guvernul, Garda de Mediu si vom cere oprirea de indata a lucrarilor si, daca vor fi prejudicii, vom declansa proceduri de obtinere a unor despagubiri. Totodata, ori de cate ori vor fi motive sa sesizam organele de cercetare penala, o vom face.

 

Primar,

Bono Cucalan


© 2016 Primăria Dudeștii Vechi. DPL