NOUTĂȚI

cat ziarul local

2017 aduce un sistem modern de taxe și impozite la Primăria Dudeștii Vechi

S-A FĂCUT TRECEREA DE LA PLATA PE GOSPODĂRIE, LA PLATA PE PERSOANĂ

Nr 04 Sitem nou taxe

ANGAJAȚI AI PRIMĂRIEI VOR MERGE DIN CASĂ ÎN CASĂ PENTRU A AJUTA CETĂȚENII SĂ DECLARE BUNURILE

 Pentru că trebuie făcută ordine în sistemul de impozitare, Primăria a demarat o campanie de verificare și declarare a bunurilor impozabile. Cei care trebuie să-și declare proprietățile în vederea înregistrării și impunerii, sunt așteptați la primă- rie să o facă, așa cum se proceda și până acum. Dar pentru cei care nu au posibilitatea să vină la Primărie sau au dificultăți în a completa formularele necesare, o echipă de angajați ai Primăriei se va deplasa în toată comuna, pentru a-i ajuta pe aceștia să își completeze declarațiile de impunere. În acest sens, vor fi consultate extrasele de carte funciară, contractele de proprietate și diversele acte doveditoare, în funcție de caz.

DECLARAȚIILE NECESARE PENTRU OBȚINEREA SCUTIRILOR

Beneficiarii de scutiri sunt rugați ca, pe lângă declarația de impunere, să atașeze și copie după actele doveditoare a dreptului la scutiri (certificat de handicap, beneficiari Legea 118 etc.).

Cei care lucrează în străinătate și vor să fie scutiți de la plata apei și gunoiului, pe perioada în care nu se află în țară, trebuie să prezinte o copie după contractul de muncă, în limba română.

Este în avantajul fiecăruia să-și declare corect proprietățile, pentru că numai așa pot beneficia de efectele diverselor legi sau programe guvernamentale (subvenții europene, scutiri), în deplină siguranță și fără grija că vor fi depistați ulterior și vor fi supuși amenzilor sau penalităților.

PLATA APEI SE VA FACE LA CASIERIA PRIMĂRIE O altă măsură este transferarea, de la 1 ianuarie 2017, a plății pentru apă la casieria Primăriei.

Până acum, Societatea „Aranca”, din subordinea Consiliului Local, colecta taxa de apă și se ocupa de mentenan- ță. Numai că, societatea nu are licență pentru așa ceva, de aceea Curtea de Conturi a impus Primăriei Dudeștii Vechi să treacă serviciul de gospodărire la Primărie. Taxa de apă se va plăti direct la casieria Primăriei, iar consumatorii vor trebui să semneze noi contracte de furnizare a apei, clare și bine determinate.

SITUAȚIA AMENZILOR NEPLĂTITE

Noul sistem de taxe și impozite este foarte util și pentru că permite monitorizarea și încasarea mai bună a amenzilor, care se va face strict pe persoană, fără să mai existe referiri la numărul de casă. De aici apă- reau și neclarități, în sensul că dacă la un număr de casă exista o persoană cu amenzi neplătite, și ceilalți locatari aveau de suferit, pentru că atunci când cereau un certificat fiscal, apăreau amenzi neplătite pe acel număr de casă. Potrivit Serviciului de Taxe și Impozite, la nivelul lunii ianuarie, la Primăria Dudeștii Vechi sunt acumulate amenzi în valoare totală de peste 170.000 lei amenzi, marea lor majoritate fiind datorate de către firme aflate în insolvență sau persoane fizice care nu au bunuri proprii și niciun venit.

TAXELE ȘI IMPOZITELE LOCALE NU SE MĂRESC

Nu în ultimul rând, mai menționăm că, nivelul taxelor și impozitelor locale nu s-a mărit în 2017 față de 2016, Consiliul Local decizând că nu este oportună creșterea lor și că acestea trebuie să rămână neschimbate. Dimpotrivă, taxele pe terenuri agricole se vor plăti începând din acest an conform cu clasa de calitate. Adică, dacă un cetățean are teren clasa B, va plăti impozit conform clasei B, și nu cum era până acum când toți plăteau la clasa A, indiferent de clasa reală a terenului.

 

 


© 2016 Primăria Dudeștii Vechi. DPL