NOUTĂȚI

cat ziarul local

Primăria începe colectarea selectivă a gunoiului

Nr 04 Colectare selectiva deseuri

După o atentă studiere a procesului de colectare a gunoiului și având în vedere costurile în continuă creștere a acestei activități, administrația locală a hotărât să demareze un program local care constă în recuperarea cu ajutorul dumneavoastră a tuturor lucrurilor care pot fi reciclate.

CE SE POATE RECICLA? Deșeurile care se pot recicla sunt: • sticla; • hârtia, cartoanele; • ambalajele, plasticul (PET-uri); • toate tipurile de metale.

PERIMETRU PILOT PE CÂ- TEVA STRĂZI DIN DUDEȘTII VECHI Concret, în ultima săptămână a lunii februarie se va stabili un perimetru de câteva străzi pe care cu bunăvoința dumneavoastră va demara acest proiect. O echipă din cadrul Primăriei Dudeștii Vechi va trece pe la toate casele incluse în acest perimetru, va distribui saci menajeri în care dumneavoastră veți sorta materialele reciclabile. Deșeurile colectate vor fi ridicate de pe stradă săptămâ- nal, după un program care se va stabili împreună și care nu implică nici un fel de cost din partea cetățenilor, dimpotrivă, toată lumea urmând să aibă de câștigat.

TAXA DE GUNOI, MĂRITĂ DE GUVERN, MENȚINUTĂ DE PRIMĂRIE În ciuda faptului că Guvernul a instituit, de la 1 ianuarie 2017, o taxa suplimentara pe gunoiul colectat de 80 lei + TVA pe tona, Primăria a decis ca pentru populație să mențină același nivel al tarifului la gunoi. Un calcul simplu arată că sumele colectate de la populație nu mai acoperă factura pentru ridicarea, transportul și depozitarea gunoiului. Mai mult, din 2018, Guvernul a anunțat deja că va majora și mai mult taxa pe gunoi, în acord cu reglementă- rile europene, pentru a obliga în acest fel ca Primăriile și popula- ția să producă mai puține deșeuri și să selecteze tot mai mult. Soluția, în acest caz, este trecerea la colectarea selectivă, pentru că aceste deșeuri pot fi valorificate. Pentru ca taxa pe gunoi să rămână mică, trebuie ca cetățenii selecteze gunoiul ce poate fi reciclat – hârtie, carton, pet-uri etc. El va fi colectat separat, așa că în tomberoane va rămâne mai mult loc, operatorul va strânge o cantitate mai mică de gunoi și automat factura va scădea. Până acum se făcea o minimă selectare a plasticului, dar de acum înainte se va trece la un sistem extins. Proiectul este unul pilot, în care Primăria va acorda sacii, iar cetățenii îi vor umple cu deșeuri de tip plastic (mai ales PET-uri), hârtie și metalele. Important este ca toți cetățenii să conștientizeze că cu cât se va colecta mai mult selectiv, cu atât costurile cu gunoiul vor scădea.

TAXA DE GUNOI RĂMÂNE LA 6LEI/PERSOANĂ Taxa de gunoi pentru populație rămâne neschimbată, la 6 lei/persoană. La fel ca restul taxelor, aceasta va fi colectată per persoană, separat, și nu pe gospodărie, cum era până acum.


© 2016 Primăria Dudeștii Vechi. DPL