NOUTĂȚI

cat ziarul local

Pășunile din domeniul public au fost scoase la licitație

Nr 07 Monitorul img 03

 În premieră pentru comuna noastră, toate pășunile aflate în proprietatea publică au fost scoase la licitație pentru a fi atribuite crescătorilor de animale. Acest lucru a fost posibil după o muncă asiduă, începută încă din luna septembrie a anului trecut, pentru a respecta, ca la carte, legile aflate în vigoare. Astfel, comuna noastră este una dintre puținele din tot județul care a respectat toată procedura, începând cu amenajamentele pastorale și finalizând cu licitația desfășurată în mod cu totul și cu totul transparent.

 

 S-AU ATRIBUIT TOATE PARCELELE

 La licitația organizată în data de 27 aprilie 2017 la Primăria Dudeștii Vechi, au participat 22 de ofertanți și au fost acceptate 21 de oferte (o ofertă nu a îndeplinit condițiile impuse în caietul de sarcini). Toți au avut șanse egale de a participa, iar cei care au oferit mai mult au câștigat. Au fost scoase la licitație 244,05 hectare de pășuni, dintre care 53,18 ha la Dudeștii Vechi, 46,44 ha la Colonia Bulgară și 144,43 ha la Cheglevici. Nu au fost scoase la lictație două parcele din Dudeștii Vechi, de 3,62 ha respectiv 1,6 ha, întrucât erau acoperite de păduri, dar și o parcelă de 6,78 ha, la Cheglevici, unde exista un contract valabil. De asemenea, pentru cele 20,29 ha de teren arabil s-au făcut trei oferte. Toate terenurile scoase la licitație au fost atribuite, cu prețuri pornind de la un minim de 282 lei și ajungând până la 2.000 lei/hectar/an. Licitația a presupus oferirea unei garanții de 1% pe an din valoarea de pornire. Contractele se semnează pe o perioadă de 7 ani (5 ani pentru terenul arabil), cu posibilitatea de prelungire pe încă trei ani, iar la semnarea contractului se solicită un avans.

LICITAȚII CORECTE PENTRU TOATE TERENURILE COMUNEI

 Deși nu s-a făcut un calcul estimativ al sumelor ce vor intra la bugetul local, banii care vor fi obținuți nu sunt deloc puțini, în condițiile în care, până acum nu se încasa mare lucru din aceste contracte, sumele erau modice iar modul de atribuire nu era clar. Mai mult, contractele erau expirate, așa că Primăria nu încasa nimic pe majoritatea parcelelor. „Acest trend va continua. Toate terenurile aflate în proprietatea publică a comunei vor trece prin acest mecanism al licitației. Trebuie să procedăm la fel, cu transparență maximă, în toate contractele pe care administrația le încheie cu privații, pentru a nu exista niciun fel de dubiu și pentru a valorifica bunurile publice în interesul comunei”, a declarat primarul Bono Cucalan.

STATUL ROMÂN, PROPRIETAR PE MULTE TERENURI

În momentul de față, majoritatea terenurilor din domeniul public încă figurează în Cartea Funciară cu proprietar „Statul Român”. Identificarea lor a fost una foarte dificilă, fiind nevoie de o expertiză aprofundată și o inventariere riguroasă. „Le luăm în ordine. Mai întâi trecem terenurile în domeniul comunei iar apoi le atribuim spre folosință, într-o formă sau alta: concesiune, închiriere sau vânzare, prin forme legale și transparente (licitații), care să asigure egalitate de șanse participanților, firme sau persoane fizice care desfășoară activități economice” a mai spus primarul.


© 2016 Primăria Dudeștii Vechi. DPL