NOUTĂȚI

cat ziarul local

Campanie de curățenie fără precedent în comuna noastră

Nr 07 Monitorul img 05

  În luna aprilie s-au desfășurat acțiuni de curățenie cum nu s-au mai văzut la Dudeștii Vechi de zeci de ani. Problemele cu care se confruntă comuna la acest capitol sunt uriașe: gropi de gunoi clandestine, zone întregi abandonate și năpădite de buruieni, moloz depozitat pe domeniul public și multe altele.

 

DESȚELENIREA TERENURILOR DE LÂNGĂ CIMITIRE

În ultimii ani, cimitirele din localitate au devenit sugrumate de boscheți, tufișuri, vegetație sălbatică crescută în voie. Muncitorii și-au suflecat mânecile și s-au pus pe desțelenirea acestor suprafețe, devenite o adevărată barieră și crescătorie pentru animale sălbatice. S-a intervenit cu utilaje grele, inclusiv pentru a scoate din rădăcini tufișurile, la adâncimi de până la 1,2 metri. Cantitatea de vegetație scoasă a fost enormă, iar gunoaiele care erau aruncate printre ele au umplut mai multe remorci.

PESTE 100 DE PROPRIETĂȚI ABANDONATE

Pasul 2 în acțiunea de desțelenire în localitate, pe domeniul public, îl reprezintă zonele abandonate. La inventarierea făcută de Primărie au rezultat peste 100 de proprietăți care sunt fie complet abandonate, fie nelocuite de mai mulți ani. În fața lor a crescut o vegetație de nedescris, iar pe alocuri nu mai sunt nici trotuare, oamenii fiind nevoiți să ocolească aceste zone mergând pe drum. Acum s-a început curățarea acestor zone cu utilaje speciale iar acțiunea va continua pe parcursul anului. Cel mai probabil va fi nevoie de mai mult de un an pentru a câștiga lupta cu zonele sălbăticite. „Încercăm să facem cât mai mult dar este foarte anevoios. Nu este suficientă doar eliminarea vegetației este necesară și refacerea terenului care și-a schimbat geometria după atâția ani în care nu a fost îngrijit”, a explicat primarul Bono Cucalan. Cert este că se va executa o lucrare de bună calitate iar primele rezultate se văd deja, diferența fiind ca de la cer la pământ (vezi foto).

Nr 07 Monitorul img 04

 

COLECTAREA CRENGILOR

Campania de curățenie desfășurată în luna aprilie a însemnat și adunarea crengilor tăiate de cetățeni în gospodării și scoase la drum. Ele au fost transportate și depozitate la vechiul MAT. Acolo vor fi tocate și transformate în tocătură ce va fi folosită pe post de combustibil. Intenția Primăriei este să monteze cazane la instituțiile publice, care să funcționeze pe astfel de combustibil. Anual se cheltuiau, până acum, circa 160.000 lei doar pe încălzirea cu lemne, fără să mai punem la socoteală manopera necesară pentru tăierea lemnului, aprinderea și întreținerea focului la instituții. Pe viitor, dacă sistemul va da roade, Primăria ar putea achiziționa un utilaj de tocat crengi de capacitate mare, care prin eficiența lui și-ar amortiza costul într-un timp scurt.

ÎNTREȚINEREA SPAȚIILOR VERZI

În paralel cu aceste lucrări a fost instituit un nou sistem de întreținere a spațiilor verzi, mai precis, tăierea ierbii de pe domeniul public. Până acum, aceasta se făcea cu firmele Primăriei dar cetățenii nu erau mulțumiți nici de modul de lucru și nici de calitatea muncii. De aceea, s-a apelat la o firmă specializată, care a oferit cel mai bun preț pe metru pătrat de iarbă tunsă și până acum rezultatele sunt mai mult decât satisfăcătoare. Se va interveni pe arterele principale și pe domeniul public, la instituții, însă nu se va putea face tot, pentru că suprafața publică este enormă (numai intravilanul comunei are 700 hectare). De menționat că s-au făcut lucrări atât la Cheglevici cât și la Dudeștii Vechi, pe străzile principale.

S-AU PRINS POMII PLANTAȚI

Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm că pomii achiziționați și plantați pe locul fostelor gropi de gunoi s-au prins aproape în totalitate. Este vorba de 1000 de pomi din specia salciei crețe. Au fost plantați cu atenție, respectând tehnica de plantare, la momentul potrivit, astfel că, dacă vor fi îngrijiți, copacii vor crea, în câțiva ani, o frumoasă pădurice pe locul unde înainte tronau tone și tone de gunoaie. Este semnalul că Dudeștii Vechi încep să-și schimbe fața și să revină la o stare de normalitate.

Nr 07 Monitorul img 06


© 2016 Primăria Dudeștii Vechi. DPL