NOUTĂȚI

cat ziarul local

Alimentarea cu apă, marea problemă a locuitorilor din Dudeștii Vechi

NR 8 01

Una din cele mai mari probleme pentru locuitorii din Dudeștii Vechi este legată de alimentarea cu apă de la rețeaua comunală. Opririle dese cauzate de avarii, cantitatea și calitatea apei, lasă de dorit și asta se întâmplă de ani de zile.

 

INSTALAȚII VECHI ȘI DEPĂȘITE

Care sunt cauzele și ce se poate face, ne explică primarul Bono Cucalan: „Rețeaua de apă este făcută în anii 1970 și de atunci nu a mai fost modernizată, doar cârpită. Noi când am preluat-o nu ne-am imaginat că poate f atât de prost întreținută. Aproape că nu există săptămână în care să nu existe o problemă în rețea, o țeavă care se sparge sau o întrerupere”, spune acesta.

La o primă evaluare au ieșit la iveală probleme foarte mari: țevile sunt foarte vechi și ruginite, având riscul de a se crăpa peste tot; căminele de vizitare sunt surpate, pline cu pământ; robinetele sunt distruse; sistemul electric de la turnul de apă este plin de improvizații și total neadecvat; hidrofoarele din sat nu funcționează și, colac peste pupăză, nu s-au citit contoarele de ani de zile, așa că banii încasați au fost atât de puțini încât nici vorbă să se poată investi în renovarea rețelei.

Ce se poate face în aceste condiții? „O soluție magică nu există. Deocamdată trebuie să gestionăm rețeaua așa cum este și să ne asigurăm că nu rămânem fără apă, iar în paralel avem un proiect de modernizare completă. Dacă doar am repara rețeaua de apă asta ar înghiți sute de mii de euro, dar nu am rezolva problema pe termen lung”, spune primarul.

PRIMELE MĂSURI LUATE DE ACTUALA ADMINISTRAȚIE

Într-o primă fază s-a intervenit pentru a se asigura furnizarea apei. Au fost cumpărate pompe noi și s-a făcut automatizarea la hidrofor pentru a reveni la parametri normali.

Și la Cheglevici s-a montat o pompă nouă , împreună cu un sistem de automatizare pentru a preveni funcționarea continuă și intrarea în avarie în mod repetat.

Echipe ale Primăriei au intervenit, numai în acest an, de peste 30 de ori, pentru diferite reparații în rețea. Ultima problemă survenită este legată de puțul de la Ronkov Daskal unde apa nu mai era curată. O frmă specializată va veni în curând să curețe și repună în funcțiune puțul. Primăria a pregătit și aici o pompă nouă și un sistem de automatizare, urmând să fe reparată și securizată casa hidroforului, în prezent nefunctională.

CURĂȚENIE LA TURNUL DE APĂ

La mijlocul lunii mai, echipele Primăriei, ajutate de utilaje, au intervenit la turnul de apă pentru a curăța mai întâi incinta, care era plină de vegetație crescută peste măsură. S-a eliberat hala existentă pentru a f depozitate țevile rămase abandonate pe stradă și se pregăteș- te nivelarea terenului în jurul bazinelor. Prin aceste lucrări se fac primele pregătiri pentru amenajarea gospodăriei de apă, înaintea începerii proiectului de modernizare.

CITIREA CONTOARELOR ȘI ÎNCHEIEREA NOILOR CONTRACTE

Probleme mari au existat și cu citirea apei și încasarea banilor de la consumatori. Cele aproximativ 400 de contoare existente n-au fost citite de ani de zile și abia acum angajații Primăriei au mers din casă în casă pentru a le verifca. Pentru ceilalți consumatori, plata s-a făcut paușal, dar nici așa nu s-a încasat mare lucru.

În luna aprilie s-a început semnarea noilor contracte, iar oamenii au început să vină la Primăriei, să plătească și să încheie contracte de furnizare a apei. Dacă anul trecut s-au strâns prin frma Primăriei - Aranka - circa 60.000 lei în total, acum, după modifcarea sistemului în vederea efcientizării și a corectitudinii încasărilor, prin plata directă la caserie și semnarea unui contract, doar în luna mai s-au încasat peste 20.000 ron, în timp ce pe sistemul vechi, din ianuarie până în aprilie inclusiv, s-au încasat doar 8.000 ron.

Dacă fecare gospodarie și-ar plăti corect consumul de apă la prețul actual (prețul de 1.2 ron /mc este unul din cele mai mici din județ), anual ar trebui încasați aproximativ 160 - 200 mii lei, bani cu care întradevăr, se poate face întreținere în mod adecvat.

„Îi rog pe cei care n-au semnat încă noile contracte, să vină la Primărie să o facă. Știu că mulți sunt nemulțumiți de serviciul de apă, dar trebuie să fe conștienți că 35 de ani în care nu s-a făcut mai nimic nu se pot recupera în câteva luni”, a conchis primarul.

SOLUȚIILE PE TERMEN LUNG

Două mari proiecte a depus Primăria în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), pentru care urmează să fe dat un verdict. Este vorba despre proiectul de realizare a noii rețele de alimentare cu apă, cu o lungime de 54 km și o valoare de 10.696.804,00 lei, precum și extinderea și modernizarea sistemului de canalizare menajeră, pe 45 km, și o valoare de investiție de 24.931.375,04 lei.

Pentru satul Cheglevici există asigurat proiectul de înfințare a rețelei de apă și canalizare (pe măsura 3.2.2.) ce va începe în luna iunie.


© 2016 Primăria Dudeștii Vechi. DPL