NOUTĂȚI

cat ziarul local

O nouă viață pentru zona „Șoimoș” din centrul comunei Dudeștii Vechi

NR 8 03

Stă de atât de mult timp în ruină încât oamenii i-au spus „Șoimoș”, după ruinele cetății medievale care tronează pe un deal, deasupra Mănăstirii catolice de la Radna. La „Șoimoșul” din zona zero a comunei Dudeștii Vechi, trona în schimb o ruină a neputinței. Un peisaj dezolant care se va schimba radical în următorii ani, ca urmare a măsurilor ample luate de administrația locală.

 

50 DE REMORCI DE MOLOZ ȘI GUNOI

Orice gospodar știe că înainte de orice trebuie făcut curățenie, iar asta a făcut și Primă- ria Dudeștii Vechi la „Șoimoș”. O echipă mare de muncitori, dotați cu utilaje, a intrat luna aceasta în curtea din spate pentru a face curățenie. Oamenii s-au pus serios pe lucru și la fnal, când au tras linie au numărat nu mai puțin de 50 de remorci de moloz și gunoi. „Era o vegetație și o mizerie de nedescris și munți de moloz de la vechile construcții. A trebuit să scoatem totul și să nivelăm. Încă nu am terminat, mai este de lucru”, ne-a spus viceprimarul Adrian Budur.

CLĂDIREA COOPERAȚIEI, DE LA ȚESĂTORIE LA RUINĂ

Povestea clădirii neterminate a Cooperației începe în anii 1980. Pe vremuri, pe colț a existat o țesătorie de covoare care în perioada de glorie avea 40 de angajați. Covoarele produse aici erau de foarte bună calitate și se vindeau la export. Dar în anii 80 autoritățile comuniste au decis să pună în aplicare la Dudeștii Vechi planul național de sistematizare care spunea că în zonele centrale trebuie ridicate clădiri multifuncționale ce urmau să furnizeze servicii moderne către populație.

Așa s-a ajuns să se demoleze fosta țesătorie și clădirea de lângă ea (în care a funcționat, printre altele, și o frizerie) pentru a lăsa loc cooperativei. Numai că, odată începută, clădirea nu a mai fost niciodată terminată. A venit Revoluția iar șantierul a fost abandonat.

După 1990, lucrurile s-au blocat pentru că unul dintre foștii proprietari a intentat proces și s-a judecat cu Statul Român, însă a pierdut. Sentința stă de 15 ani la Tribunalul Sânnicolau Mare, fără să fi fost ridicată și abia acum se încearcă recuperarea ei din arhive.

NOUL AFTER-SCHOOL

NR 8 02

În curând, aici va fi forfotă mare pentru în clădirea începută în anii 80 și abandonată după 1989 vor reveni echipele de muncitori. Structura existentă se va refolosi pentru a fi transformată într-un centru „afer-school” pentru elevi (vezi foto cu planul viitoarei clădiri). Aici vor putea desfășura activități după programul școlar și vor fi supravegheați până când vor fi luați de părinți. Serviciul va fi de mare ajutor familiilor cu părinți care muncesc în schimburi la fabrici și care nu au cui lăsa copiii după școală.

REGLEMENTAREA CHIRIAȘILOR

O altă problemă o reprezintă spațiile din clădirile adiacente, unde funcționează o brutărie, un magazin și o poștă. Fiecare proprietar are intabulată o mică porțiune, dar per ansamblu nu a fost niciodată clarifcată situația juridică. Acum se lucrează la aducerea la zi a tuturor documentelor, pentru ca aceste activități economice să își poată desfășura activitatea în mod sigur, să poată efectua investiții dacă doresc, fără teama că vor pierde spațiul.

Cert este că, în câțiva ani zona centrală își va schimba complet înfățișarea, chiar dacă tristul nume dat de locuitori „Șoimoșului” va rămâne mult timp pe buzele dudeștenilor.


© 2016 Primăria Dudeștii Vechi. DPL