NOUTĂȚI

cat ziarul local

O nouă strategie de dezvoltare economică și de atragere a investitorilor la Dudeștii Vechi

NR 8 06

Este comuna Dudeștii Vechi una atractivă pentru investitori? La această întrebare va trebui să răspundă Consiliul Local în ședința din data de 30 mai 2017 când pe masa aleșilor se vor afla 6 proiecte de hotărâri privind trecerea unor terenuri din domeniul statului în cel al Primăriei.

 

Răspunsul este însă pe buzele tuturor și l-a exprimat pe scurt primarul Bono Cucalan: „în ultimii 25 de ani comuna Dudeștii Vechi a fost ocolită de investitori pentru că nu au găsit aici un climat favorabil. Poten- țial există, dar este nevoie de o viziune clară și o abordare prietenoasă”.

DEBLOCAREA IMOBILIARĂ

Nici dacă ar dori să aducă investitori, Primăria nu ar avea ce să le ofere. Nu există un parc industrial iar terenurile publice nici măcar nu au fost intabulate pe comuna Dudeștii Vechi. Abia în acest an s-a făcut o inventariere riguroasă a tuturor terenurilor existente și s-a demarat trecerea în domeniul comunei a terenurilor unde proprietar este Statul Român. Primele 6 terenuri vor f aprobate luna aceasta, dar vor urma multe altele.

VINDERE, ÎNCHIRIERE SAU CONCESIONARE?

Scopul acestor intabulări este să fe „puse la treabă” terenurile Primăriei pentru a stimula activitatea economică. Edilii au identifcat trei variante, toate fezabile în acest moment: vânzarea, închirierea sau concesionarea terenurilor către agen- ții economici. „Eu sunt pentru oricare dintre cele trei variante. Dacă este vânzare, trebuie făcută la prețul corect, care este atât în avantajul primăriei, pentru că încasează bani la bugetul local, cât și al investitorului, care plă- tește o sumă corectă, nu exagerată, putând astfel să își facă planul de business bazându-se pe proprietatea cumpărată, cu ținta crearea de locuri de muncă. Dacă vorbim despre închiriere, atunci aceasta să se facă la prețul pieței, nu la prețuri derizorii. Dacă este concesionare pe o perioadă lungă de timp, având în vedere că prețul plătit pe concesiune este ma mic decât în cazul opțiunilor precedente, atunci o facem doar cu asumarea prin contract a investitorului a unor investiții precum și crearea de locuri de muncă”, a declarat primarul Bono Cucalan.

Noua abordare i-a luat prin surprindere pe unii agenți economici din comună care s-au obișnuit să își desfășoare tot felul de activități pe terenurile (neintabulate) ale Primăriei fără să plătească ceva către bugetul local.

Primăria speră că prin aceste măsuri să vină cu o ofertă atractivă pentru frme ce ar putea alege comuna noastră pentru construcția de fabrici de produse cu specifc local (cum ar f cele de procesare primară a produselor agricole) sau alte tipuri de investiții. „Suntem interesați ca agenții economici să fe înregistrați cu frma în Dudeștii Vechi, să angajeze forță de muncă din localitate, pentru că atunci și procentual se întorc mai multe sume de bani la bugetul local, din taxele și impozitele plătite de aceștia”, a explicat primarul.

SPRIJIN PENTRU FIRMELE LOCALE

Pe de altă parte, unii investitori au avut surpriza ca Primăria să le vină în întâmpinarea unor probleme care trenau de ani de zile. Luna trecută s-a lucrat la aducțiunea apei pe una din platformele agricole, după ce frmele care funcționează acolo s-au plâns că nu au apă. Alte astfel de lucrări se vor desfășura pe parcursul anului.

„Abordarea noastră este să susținem investitorii cu tot ceea ce ține de domeniul public. Vrem să aducem frme, să le cre- ăm condiții să își desfășoare activitatea la Dudeștii Vechi. Dacă o frmă construiește o hală sau o fabrică, este obligația noastră să asigurăm măcar utilitățile”, spune primarul.

BANII COMUNEI SĂ RĂMÂNĂ ÎN COMUNĂ

Când s-a pus problema achiziționării de servicii pentru mici lucrări, Primăria a apelat cât mai mult la furnizori locali. Problema este că mulți meseriași sau mici întreprinzători nu au frme și de aceea nu pot face contracte cu instituțiile. „Noi îi încurajăm pe toți să facă acest pas către înfințarea unei frme. Îi susținem și ne dorim să îi vedem participând la licitațiile organizate de noi sau la achizi- țiile directe. Preferăm ca banii comunei să rămână în comună”.

De altfel, edilul crede că viitorul economic al Dudeștilor Vechi constă în dezvoltarea micilor afaceri care oferă servicii și bunuri specializate, la care se adaugă aducerea câtorva fabrici care să asigure nu doar locuri de muncă ci și venituri mai mari la bugetul local.


© 2016 Primăria Dudeștii Vechi. DPL