NOUTĂȚI

cat ziarul local

A început inventarierea tuturor terenurilor și clădirilor din comună

NR 12 03

Primăria Dudeștii Vechi a demarat un amplu proces de identificare și inventariere a tuturor proprietăților imobiliare de pe teritoriul comunei, atât cele publice cât și cele private.

Măsura este necesară pentru că, la 27 de ani de la Revoluție, situația multor terenuri sau clădiri nu a fost clarificată, iar în tot acest timp s-au acumulat pro- bleme care nici până astăzi nu au fost rezolvate. Demersul este unul foarte complicat, dar absolut necesar, iar la finalul lui va exista o evidență clară a fiecărei palme de pământ aflate pe teritoriul administrativ al comunei, dar și a tuturor clădirilor, de orice tip, existente. Ceea ce, nu este deloc cazul în acest moment.

„Primele măsuri le-am luat anul trecut, dar acum ne-am apucat foarte serios, am obținut toate datele de la Cadastru și am adus un specialist care le compară cu tot ce avem în bazele de date ale Primăriei” a declarat primarul Bono Cucalan.

TREI SATE, PE RÂND Prima zonă vizată de inventariere este Colonia Bulgară, pentru că aici lucrurile ar trebui să fie mai simple, deși s-a dovedit că și aici sunt multe probleme. Un prim raport, cu privire la proprietățile publice de pe teritoriul acestui sat, a fost deja emis în această lună. Pentru restul imobilelor, proprietate privată, este în curs de finalizare un raport final. După ce se încheie inventarierea aici se va trece mai departe la Cheglevici, iar în cursul anului viitor se va lucra din plin pentru Dudeștii Vechi.

„Există numeroase terenuri și clădiri nerevendicate sau abandonate. Multe sunt deja în proprietatea comunei dar nu apar în evidențele noastre și nu le putem folosi. Altele apar ca proprietate a statului român iar pentru altele, trebuie făcute procedurile de intabulare pe comună. Pentru că situația lor juridică nu este clarificată, ele nu pot fi valorificate sau sunt folosi- te abuziv” a mai spus primarul.

PROPRIETĂȚI ABANDONATE Marea problemă este că multe proprietăți au fost între timp abandonate. Vorbim de zeci de terenuri și case abandonate de mai bine de 10 ani, care se degradează și pentru care nimeni nu plătește impozite. „Trebuia să spunem odată stop. Vrem să facem ceva cu ele, să nu mai stea așa. Dreptul de proprietate nu este obligatoriu, vine și cu obligații pentru proprietar. Unde găsim situații de abandon, vom apela la instanță pentru a le aduce în posesia comunei și a le reda circuitului economic. Sunt o povară pentru comună și o frână pentru dezvoltarea ei economică. Vom aborda toate variantele, de la vânzare la concesiune sau închiriere, pentru a aduce bani la bugetul local. Se deschid astfel și oportunități pentru cei care doresc să cumpere sau să închirieze” a mai explicat primarul.

În ceea ce privește proprietățile private aflate în evidențe se va face o verificare completă a situației existente pentru că, pe alocuri există discordanțe între ceea ce apare în cartea funciară și ce s-a declarat efectiv la Primărie. „Sunt proprietari care, pentru a nu plăti impozite, au declarat mai puțin, și la clădiri și la terenuri. Noi verificăm și dacă găsim diferențe, rectificăm baza de impozitare și înștiințăm proprietarul să plătească suma corectă, inclusiv ceea ce s-ar fi cuvenit pe ultimii cinci ani. Numai așa putem să instaurăm condiții egale pentru toți contribuabilii. Marea majoritate își plătesc corect dările și nu e corect față de ei. Ca lucrurile să meargă bine, toată lumea trebuie să fie corectă” a conchis edilul.


© 2016 Primăria Dudeștii Vechi. DPL