NOUTĂȚI

cat ziarul local

Prejudiciu de peste 3 milioane de lei în proiectul de apă început în 2011

NR 22 3

Au fost descoperite nereguli grave în cazul proiectului de extindere a rețelei de apă și modernizare a stației de tratare a apei. Curtea de Conturi a dispus efectuarea unei expertize, iar raportul întocmit de expertul desemnat arată că prejudiciul adus comunei este unul uriaș.

Totul a început în 2011, când s-a început implementarea proiectului „Modernizarea sistemului centralizat de alimentare cu apă a localității Dudeștii Vechi, județul Timiș”. Acesta cuprinde 4,5 km rețea de apă și modernizarea stației de tratare a apei, lucrarea fiind finanțată de Ministerul Dezvoltării.

Valoarea totală a proiectului este de 4,9 milioane de lei iar termenul de finalizare a fost 31.12.2011. Cu toate acestea, după 7 ani, lucrarea nu este nici astăzi terminată, nu a fost recepționată și nici nu este funcțională. Însă banii au fost cheltuiți în proporție de 80% și cel mai probabil, comuna va trebui să îi returneze către finanțator.

Expertul desemnat de Curtea de Conturi a efectuat verificări și măsurători în toate aspectele acestui proiect și a constatat că s-au plătit facturi fără ca acestea să conțină lucrările explicite, s-au decontat lucrări neexecutate (săpături, sprijiniri de maluri, parapete, podețe, branșamente, cămine de vizitare lipsă etc.) iar lucrările executate sunt de proastă calitate.

În unele locuri s-au montat țevi mai subțiri decât era trecut în proiect (160 mm în loc de 220 mm).

Poate că cel mai scandalos caz este cel al uzinei de apă, ce trebuia să fie una de ultimă generație, care tratează apa pe bază de ionizare. După ce Primăria a plătit-o, inclusiv instalațiile necesare, ea a fost înlocuită cu una mai puțin performantă, ce tratează apa mecanic și cu hipoclorit de sodiu. Chiar și așa, instalațiile nu au mai fost livrate. Numai în acest caz, prejudiciul se ridică la aproape 1 milion de lei. Trăgând linie, valoarea totală a prejudiciului constatat se ridică la 3,3 milioane lei.

„Este un proiect foarte prost gestionat și implementat, în urma căruia a rezultat un prejudiciu uriaș. Partea negativă este că noi va trebui să dăm banii înapoi și să încercăm să recuperăm suma de peste 3 milioane de lei de la cei care au produs prejudiciul. Vreau să transmit oamenilor, să știe că la un moment dat va veni nota de plată pe care practic fiecare dintre noi va trebui să o suporte. „De ce?” se vor întreba oamenii revoltați. Pentru că datoria a fost făcută în numele comunei de către cei pe care i-au ales atunci”, a declarat primarul Bono Cucalan.


© 2016 Primăria Dudeștii Vechi. DPL