Ce pot face pentru a mă proteja și a preveni răspândirea bolilor?

Geneva - Ghidul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) va ajuta țările să accelereze eforturile pentru a opri îmbolnăvirea persoanelor cu tuberculoză (TBC) de TBC, oferindu-le tratament preventiv.

Se estimează că un sfert din populația lumii este infectată cu bacterii TB. Acești oameni nu sunt nici bolnavi, nici contagioși. Cu toate acestea, acestea prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala TBC, în special a celor cu imunitate slăbită. Oferirea lor de tratament preventiv împotriva tuberculozei nu numai că îi va proteja de îmbolnăviri, ci și va reduce riscul de transmitere în comunitate.

Pe măsură ce marchăm Ziua Mondială a TBC 2020, boala rămâne cel mai mare criminal infecțios din lume. În 2018, 10 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TBC în întreaga lume și 1,5 milioane de oameni și-au pierdut viața din cauza acestei boli.

„COVID-19 scoate în evidență cât de vulnerabile pot fi persoanele cu boli pulmonare și sistem imunitar slăbit”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Lumea s-a angajat să pună capăt TB până în 2030; îmbunătățirea prevenirii este esențială pentru ca acest lucru să se întâmple. Milioane de oameni trebuie să poată lua tratament preventiv TB pentru a opri apariția bolilor, pentru a preveni suferința și pentru a salva vieți ”.

Dr. Tedros a evidențiat importanța continuării eforturilor de abordare a problemelor de sănătate de lungă durată, inclusiv a tuberculozei în timpul focarelor globale precum COVID-19. În același timp, programele deja existente pentru combaterea tuberculozei și a altor boli infecțioase majore pot fi pârghiate pentru a face răspunsul la COVID-19 mai eficient și mai rapid.

Deși s-au înregistrat unele progrese în ceea ce privește obiectivele stabilite în cadrul reuniunii ONU la nivel înalt privind TBC din 2018, tratamentul preventiv al TBC a fost în mare parte neglijat. Liderii mondiali s-au angajat să asigure accesul la tratamentul preventiv al TBC la cel puțin 24 de milioane de contacte ale persoanelor cu TBC activă și la 6 milioane de persoane care trăiesc cu HIV până în 2022. Până în prezent a fost atins doar o fracțiune din ținta respectivă, țările având mai puțin de 430.000 de gospodării contacte și 1,8 milioane de persoane care trăiesc cu HIV în tratamentul preventiv al TBC în 2018. *

TBC rămâne principala cauză de deces în rândul persoanelor cu HIV. Tratamentul preventiv al TBC funcționează sinergic cu terapia antiretrovirală pentru a preveni TBC și a salva vieți. Eforturile revigorate ale guvernelor, serviciilor de sănătate, partenerilor, donatorilor și societății civile vor fi necesare pentru a spori accesul la tratamentul preventiv al TBC la nivelurile vizate.