Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Festivalul Jaku Ronkov 2019

Acest articol a fost editat în mai 4th, 2020 la 09:17 pm

FESTIVALUL INTERETNIC JAKU RONKOV este un eveniment important al  comunității noastre, înființat în memoria dascălului Jaku Ronkov. Acesta a fost o personalitate locală din perioada interbelică, care a contribuit la păstrarea identității culturale a comunei noastre, a organizat și a întemeiat corul bărbătesc, a fost membru fondator al ziarului  ,,Glasul Bulgar Bănățean”, autor al broșurilor de istorie a bulgarilor bănățeni și al albumului 200 de ani în Banat, tipărit în anul 1938.

Festivalul reprezintă un eveniment la care participă aproximativ 90 de membrii ai ansamblului și corului bărbătesc  din localitate și aproximativ 100 de participanți din cel puțin 4 localități cu care colaborăm, beneficiară fiind majoritatea comunității din Dudeștii Vechi.

Ediția cu numărul XVI s-a desfășurat în data de 23 noiembrie 2019, la Căminul Cultural,   programul  artistic fiind  susținut de către Ansamblul de cântece și dansuri Balgarce  din Vinga,  Ansamblul  Maroș din Mako-Ungaria,      Ansamblul de dansuri al șvabilor din Banat, Ansamblul de dansuri sârbești  Plavi Delia din Sânpetru, Ansamblul de dansuri populare românești al comunei Valcani,  Corul de copii din Dudeștii Vechi, Ansamblul Palucenka din Dudeștii Vechi și Corul Bărbătesc Jaku Ronkov din Dudeștii Vechi. Pe o durată de 3 ore, au fost interpretate cântece și suite de dansuri germane, maghiare, sârbești, românești și bulgărești.

În cadrul programului a fost prezentat un montaj literar artistic cu tema ,,Viața și activitatea dascălului Jaku Ronkov,,, participanții au fost premiați cu diplome de participare și trofee. Ca o tradiție, în fiecare an, se acordă o distincție în mod special unei persoane, care a contribuit la promovarea culturii și în general a comunității noastre. Această distincție a fost înmânată, de către domnul primar Bono Cucalan, doamnei  profesoare  Parvan Maria, prof. de limba bulgară, autor al manualului de limba bulgară pentru clasele IX-XII. Pe parcursul festivalului a fost organizată de către grupul ,,Femina,,  o expoziție gastronomică cu produse de patiserie cu specific bulgăresc, unde toți participanții au avut ocazia să guste aceste produse. La finalul festivalului a fost distribuită gratuit cartea cu nuvele în limba bulgară, scrisă de către dascălul Jaku Ronkov.

Distribuie